فصل گرما که فرا می رسد اشتهایمان نسبت به خوردن غذاهای گرم و پرکالری کاسته شده و بیشتر به دنبال غذاهایی سبک ، کم حجم ، خنک و در عین حال اشتها آور هستیم . در میان غذاهای ایرانی آاب دوغ خیار از این مزایا برخوردار است . این غذای حاضری بسیار خوش طعم با ظاهری دلنشین بوده که از ایام قدیم محبوبیت خاصی در میان تمامی اقوام ایرانی داشته است . ارزش تغذیه ای این غذای ساده و سنتی با توجه به مواد غذایی که در تهیۀ آن استفاده می شود بسیار زیاد است و غذایی مناسب برای فصول گرم سال محسوب می شود ، زیرا عطش را رفع کرده ، مفرح جان بوده و اشتهای رفتۀ مان را احیا می کند . این غذا معمولا از ترکیب ماست یا دوغ ، خیار رنده شده ، سبزی خوردن ( ریحان ، ترخون ، نعنا و تربچه ) ، گردو و کشمش به همراه یخ و نان تهیه می شود . البته برخی خانواده ها از خامه نیز در این غذا استفاده می کنند . اگر در تهیۀ آب دوغ خیار از تمام گروه های مواد غذایی استفاده شود ، می توان به یقین رسید که این غذا سالم ترین و مناسب ترین غذای فصل گرما به شمار می آید . مصرف مقادیر زیاد سبزیجات در این غذا می تواند فیبر ، ویتامین ها و املاح معدنی مورد نیاز بدن را تامین نماید . نعنا و ریحان موجود در آن بادشکن ، ضدنفخ و ضد سوزش معده بوده و عوارض گوارشی ندارد . تربچۀ آن سرشار از ویتامین ث و ید می باشد و به دلیل وجود گوگرد خاصیت ضدعفونی کننده دارد . ترخون آن نیز اشتها آور ، معطر ، سریع الهضم بوده و برای اعصاب بسیار مفید است . همچنین خیار موجود در این غذا سرشار از ویتامین ث می باشد و بسیار خنک بوده و شدیدترین عطش ها را فوری فرو می نشاند و خواب آور خوبی هم به شمار می رود . تنها عیب خیار آن است که دیرهضم بوده و اگر خیلی رسیده و زرد باشد ، باعث دل درد می شود . لذا برای کسانی که از ناراحتی گوارشی رنج می برند ، بهتر است خیار را بسیار ریز رنده کرده ، یا از آب آن در این غذا استفاده نمایند . اگر در تهیۀ آب دوغ خیار از تمام گروه های مواد غذایی استفاده شود ، می توان به یقین رسید که این غذا سالم ترین و مناسب ترین غذای فصل گرما به شمار می آید . همان طور که می دانید ، ماست موجود در این غذا نیز تامین کنندۀ کلسیم و پروتئین بدن و عاملی جهت بی خوابی های شبانه یه شمار می رود . لذا برای آن که وعدۀ غذایی شما کم کالری و کم چرب گردد ، لزوما از ماست کم چرب استفاده کنید . کشمش نیز در این غذا برای مزه دار کردن انتخاب مناسبی بوده و داروی رشد کودکان و نیرو دهندۀ سالخوردگان می باشد . این میوۀ مغذی پرانرژی و کم چرب و کم سدیم است ، ولی با وجود آنکه قند و کالری بالایی دارد ، به دلیل غنی بودن از پتاسیم ، مصرف آن را به بیماران مبتلا به فشار خون توصیه می کنیم . استفاده از گردو نیز بسیار توصیه می شود ، زیرا پتاسیم ، فسفر و اسید فولیک از شاخص ترین مواد مغذی آن به شمار می رود . این مغز پرچرب ، کلسترول بد خون را کاهش داده و به علت غنی بودن از ویتامین ها منجر به رفع خستگی و سستی می شود . در کل مخلفات گوناگونی که در این غذا به کار رفته ، آن را به غذایی کامل تبدیل کرده و از همه مهمتر آن که در مقایسه با غذاهای دیگر نیاز به طبخ نداشته و عوارض ناشی از حرارت پخت را به همراه ندارد . این غذا ، حاضری سالم و مفیدی است که اگر در شام به حد تعادل خورده شود ، مشکلی ایجاد نکرده و خوابی بدون کابوس را به همراه خواهد داشت .
Tebyan.net
شاد و تندرست باشید
Tebyan.net
شاد و تندرست باشید
فرناز زرساز مشاور تغذیه و رژیم درمانی
تماس : 9092301919 کد مشاور : 2270
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر